Mjesečeve mijene

mjesečeve mijene

U tradiciji Ashtanga yoge, dani punog i mladog Mjeseca se smatraju danima odmora.

Puni Mjesec se događa kada su Sunce i Mjesec na suprotnim stranama u odnosu na Zemlju. Sunce tada obasjava Mjesec u potpunosti, te ga vidimo kao okrugli disk.
Mladi Mjesec se događa kada je Mjesec na svojoj putanji najbliže Suncu. Mjesec je tada sve manje vidljiv i gubi se u odsjaju Sunca.

Već je jako dugo poznato da Mjesec i njegove mijene utječu na život na Zemlji. Svima je poznat utjecaj Mjesečevih mijena na zemaljske vodene površine. Kako je gotovo 80% ljudskog tijela sastavljeno od vode, za pretpostaviti je da Mjesečeve mijene utječu i na čovjeka.

Mjesec je jedan od prastarih simbola indijske mitologije. Predstavlja cikličke vremenske promjene, ponovno rađanje i obnavljanje. Osim u indijskoj, simbol Mjeseca susrećemo i u ostalim starim kulturama. Mnogi narodi su smatrali da je idealno vrijeme za sijanje sjemena upravo u vrijeme mladog Mjeseca, dok je vrijeme za žetvu za vrijeme punog Mjeseca.

Ovisno o relativnoj poziciji Mjeseca i Sunca u odnosu na Zemlju, gravitacijska energija koju emitiraju može biti jača ili slabija. Te se energetske oscilacije mogu usporediti sa ciklusom disanja. Energija punog Mjeseca odgovara energiji kraja udaha, kada je prana dominantna. To je trenutak kada se osjećamo snažno, moćno i poletno. Energija mladog Mjeseca odgovara energiji kraja izdaha, kada je dominantna apana. To je energija koja nas drži čvrsto na zemlji, ali nas također čini slabijima i inertnijima.

U Ashtanga yogi izbjegavamo vježbanje na dane punog i mladog Mjeseca, jer se smatra da su na te dane veće mogućnosti da se ozlijedimo. Često se kaže da ozljedama koje nastanu na te dane, treba dvostruko dulje vremena da zacijele.